0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out

Vitaminok,és a bélflóra

A bélflóra kapcsán ritkán esik szó a vitaminokról, pedig a jótékony bélflóra részeként a probiotikum törzsek hatásai jól ismertek. Azt viszont kevesen tudják, hogy a bélflóra jótékony baktériumai vitaminok termelésére is képesek.

A felvett vitaminok a vékonybélben szívódnak fel, és a szervezet biokémiai folyamatainak motorjaként vesznek részt. A B-vitaminok hiányát leggyakrabban túlzott alkoholfogyasztás vagy gyomor-bélrendszeri betegség miatt kialakuló felszívódási zavar okozza. Ugyancsak nagyobb a hiányállapot kialakulásának esélye idősebb korban, amikor a felszívódás hatékonysága csökken. Jó tudni, hogy a B-vitamincsalád szervezetben betöltött szerepe és működése is szorosan összefonódik egymással. Ezért is fordul elő ritkábban, hogy csak egy-egy B-vitamintípus hiánya alakul ki. 

bélflóra probiotikus törzseiről, és ezek élettani szerepéről olvashat.

A bél mikroflórája képes bizonyos vitaminok szintézisére, ezekre az emlős szervezetek nem képesek, hanem a táplálékkal lehet ezen vitaminokat bevinni, vagy a szervezetünkben élő bélflóra képes előállításukra. A vastagbél mikrobiális élőlényei K-vitamin képzésére képesek, és egy vízoldékony vitamincsalád, a B-vitaminok egyes típusainak előállítására is.
A B-vitaminokon belül pedig a biotin, a nikotinsav, a folsav, a riboflavin, a tiamin, a piridoxin, a pantoténsav, a kobalamin szintézisére képesek ezen baktériumok. A vastagbél nyálkahártyájának sejtjei e vitaminokat felszívják, és ezek a vitaminok a szisztémás vitaminszintet emelik, azaz az élettani funkciókhoz ugyanúgy hozzájárulnak, mint az étkezés során elfogyasztott, a vékonybélből felszívódó vitaminok.

Az egészséges bélflóra segíti az emésztést és részt vesz a szervezet méregtelenítő folyamataiban. A szervezet számára fontos vitaminok közül a B-vitaminok és a K-vitamin jelentős részét ezek a baktériumok termelik. A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.