0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out

Bélflóra összetétele

 bélflóra összetétele az emésztőtraktus területén más és más. Egészségesekben csak a vastagbélben telepednek meg mikroorganizmusok.

A gyomorban savas a kémhatás. Itt főleg a Streptococcusok és aStaphilococcusok igen kis mennyiségben Lactobacillusok  is megtalálhatók. A gyomorban található a Helicobacter pylori  is. Jelenléte fekélyre vagy gyomorrák kialakulására hajlamosít.

A vékonybél felső szakaszán a bélflóra hasonló a gyomoréhoz, Gram-pozitív alakok és anaerobok egyaránt megtalálhatók, lejjebb pedig Gram-negatív baktériumokkal is találkozhatunk.(Bifidobacteriumok,Bacterides,család,Clostridiumok,és a Fusobacteriumok) 

A vastagbélben döntő az anaerobok, oxigént nem igénylő baktériumok túlsúlya, a fentieken kívül az Enterococcusok,Enterobacteriaceae,Eubacteriumok,Peptococcusok,Peptostreptococcusok, az  fordulnak elő.

Sokan a bélben található gombákat a normál flóra tagjainak tartják de ez nem bizonyított. Az emberek 70-80%-ánál a bélrendszerben kis mennyiségben kimutathatók gombák, de betegségtüneteket nem okoznak.

Bélflora-wikipedia