A normál bélflóra főbb funkciói tömören az idegen kórokozókkal szembeni védelem, az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása, a nyálkahártyát alkotó sejtek osztódásának, fejlődésének szabályozása, a maradék tápanyagok megemésztése, rövid szénláncú zsírsavak termelése (ez a bélhámsejtek elsődleges tápanyaga).
A sok kedvező hatás közül a legfontosabbakat emeljünk ki:
- egészséges bélflóra kialakításában döntőek: akórokozók szaporodását visszaszorítják, fertőzéses hasmenés megszüntetik;
- immunstabilizálóak, csökkentik a szabadgyök-képződést, fokozzák az ellenanyag-termelést és a falósejtek aktivitását: ezért jók gyulladások kezelésében, kivédésében, allergiás betegségekben és autoimmun gyulladásos betegségekben is.
- gyulladáscsökkentők: különösen gyomor-bélhurutban, felső légúti és kismedencei fertőzések esetén, illetve azok megelőzésében is hatásosak
- javítják a felszívódást, segítik a szervezet regenerálódását: ezáltal különösen kisgyerekeknél elősegítik a fejlődést, növekedést, a pszichés egyensúly létrejöttét
- részt vesznek több fontos vitamin, pl. B (biotin, niacin B2, piridoxin B6 és folsav), K-vitamin termelésében is
- javítják az emésztési folyamatokat – így pl. a tejcukor lebontását is, így csökkentik az erjedéses és rothadásos folyamatokat, ill. kellemetlen puffadást is.
- rákmegelőző hatásúak: olyan enzimeket aktiválnak, melyek csökkentik a rothadás során történő bélfal-elváltozást (beta-glucuronidase, azoreductase, nitroreductase, beta-glucosidase, 7-alphadehydrolase)
- stimulálják a bélfal működését – csökkentik a székrekedési hajlamot
- a vérzsír-értékek javítják: csökkentik a koleszterinszintet