0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out

Bélflóra

BÉLFLÓRA

A Laktobacillusok pl. baktériumölő anyagokat termelnek. A Bifidobaktériumok és a Laktobacillusok által termelt savanyító hatású vegyületek gátolják a kóros – patogén – bélbaktériumok szaporodását. Az ép bélnyálkahártya számos toxin, allergén bejutását, felszívódását akadályozza meg.
Természetesen az ép nyálkahártya szerepet játszik az egyes kórokozók (pl.: Salmonella) behatolása elleni védelemben is. Az ép bélflóra a bélmozgásokra is pozitív, szabályozó hatást gyakorol. Pusztulásakor a bél mozgásai lassulnak, és rendezetlenebbé válnak. A bélbaktériumok és az immunrendszer folyamatos és kölcsönös kommunikációja egész életünkön át megmarad. Az egészséges bélflóra nagyban függ a táplálkozástól is.
A szopós csecsemőnek “bifiduszos” bélflórája van. A tápszeres, majd vegyes táplálkozású csecsemők, gyermekek bélflórája egyre jobban hasonlít a felnőtt kor bélflórájához. Ezt a mindennapokban is érzékeljük. A szopós csecsemő széklete aranysárga, kenőcsös állagú, savanykás szagú. A tápszeres csecsemők széklete barnás, bűzösebb.
Amennyiben valamilyen betegség miatt antibiotikus kezelés szükséges, a normál bélflóra is kiirtódhat, megváltozik a széklet színe, állaga, szaga, gyakran lép fel hasmenés. Ilyen esetekben a kóros bélbaktériumok is könnyebben megtelepedhetnek. Ezért fontos, hogy antibiotikus kezelést csak indokolt esetben, bakteriális fertőzés esetén alkalmazzunk. A gennyes középfülgyulladás esetén az antibiotikum adása indokolt. A bélflóra megváltozása jelentősége miatt a normál bélflóra helyreállítása az utóbbi időben fontos szerepet kapott. A gyógyszertárakban számos ilyen készítmény kapható. A megfelelő táplálkozás is segítségre lehet (bifidusz baktériummal dúsított joghurtok, kefírek)