0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out

Miért fontos az egészséges bélflóra

A születéskor steril vékony- és vastagbelet táplálástól függően anyatej esetén bifidobaktériumok, tápszer esetén vegyes flóra népesíti be.
A bélcsatorna kezdeti bakteriális benépesülése fontos a nyálkahártyák immunrendszerének kialakulásában, ennek szabályozásában – és nemcsak a bélben, hanem minden nyálkahártyánkon (légutak, melléküregek, hólyag, húgyutak, hüvely…). Életkor szerint mindenkiben kialakul egy saját egyensúlyi állapot, mely teljesen az egyénre jellemző, és időben többnyire állandó. Egy friss kutatás szerint: „az emésztőrendszer mikrobiális DNS-e figyelemre méltóan stabil, olyan, mint egy ujjlenyomat. Még egy év elteltével is meg tudtuk különböztetni az egyéneket mikrobiális DNS-ük genetikai jellemzői alapján”.

A normál flóra számokban

Az emberi bélflórát 300-500 különböző baktériumfaj alkotja, számuk az emberi sejtek tízszerese, a testtömeg nagyjából 10%-a. Hihetetlen, de a széklet száraz súlyának 40-60 százalékát is ezen baktériumok adják. Megoszlásuk:
• a gyomorban: kevesebb, mint 103/ml,
• a vékonybélben: jejunum (éhbél) 103-104/ml, ileum (csípőbél) 105-106/ml (bacteroides, bifidobacteroides, fusobact., clostridiumok
• a vastagbélben: 1011-1012/ml (eddigiek+ enterococcus, peptococcus, enterobacteriaceae)

Bélflóránk feladata, hogy meggátolja a betegséget okozó más baktériumok, gombák és vírusok szaporodását, részt vegyen a tápanyagok lebontásában (pl. a számunkra emészthetetlen cellulóz feldolgozásában), segítse a vas, a magnézium és a kalcium felszívódását, B-vitaminokat és K-vitamint termeljen. Immunrendszerünk 70%-a is a bélflóránkban helyezkedik el.