0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out

Bélflóra kialakulása

A gyomor és béltraktusban élő mikroorganizmusok komplex, sokszínű és dinamikusan változó közössége – az úgynevezett bélflóra – szervezetünkkel szoros egységet alkotva működik és fejti ki biológiai aktivitását, már a születés első pillanataiban megkezdődik a bélflóra kialakulásának bonyolult folyamata.

A BÉLFLÓRA KIALAKULÁSA

A bélflóra kialakulása kb. 2-4 hetet késik, és/vagy tökéletlenül zajlik a császármetszéssel született, a korai antibiotikum kezelésben részesülő, a nem anyatejjel táplált és a mesterségesen steril környezetben (inkubátor) tartott újszülötteknél.
Az egészségesen kialakult bélflóra számszerinti adatai is megdöbbentőek. (A következő számadatok felnőttre vonatkoznak). A normál bélflóra közösségét mintegy 400-500 faj alkotja, melynek egy része állandó, másrészük csak átmenetileg tartózkodik a bélben. A csíraszám a gyomortól a végbélig haladva egyre emelkedik. Ha tömegüket lemérnénk, kb. 1-1,5 kg-ot nyomna! Ez a baktérium tömeg az anyagcsere folyamatokban is jelentős aktivitást képvisel. Egyrészt serkentik a bélhámsejtek működését, olyan anyagokat termelnek, melyek másodlagos módon védelmi funkciót töltenek be. Részt vesznek a meg nem emésztett és az emészthetetlen szénhidrátok lebontásában. Segítik számos ásványi anyag felszívódását (kalcium, magnézium, vas), emellett vitaminokat is termelnek a szervezet számára (B-vitaminok, K-vitamin).
A flóra egyik legfontosabb élettani szerepe az emésztőtraktus védelme a kóros, káros bélbaktériumok megtelepedésével szemben. Ezt számos összehangolt mechanizmus biztosítja. A legegyszerűbb az, amikor a flóra baktériumai a bélhámsejtekhez tapadnak, és nem engedik a kóros baktériumok megtelepedését. A normál bélflóra egyes tagjai a kóros bélbaktériumok növekedésének direkt gátlására is képesek.