0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out

A bélflóra jelentősége az immunrendszer szempontjából

 bélflóra mikrobák széles körét tartalmazza – baktériumokat, gombákat, élesztőgombákat és archeákat, – és számos előnyös funkcióval rendelkezik az emésztés elősegítésétől az immunfunkció támogatásáig.

Becslések szerint az immunrendszer akár 70-80 százaléka a belekben található. Ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a nyelés révén a gyomor-bélrendszer a kórokozó mikroorganizmusok legfőbb belépési kapuja. Beleink nap, mint nap telítődnek külső mikroorganizmusokkal, például élesztőgombákkal, baktériumokkal és vírusokkal, amelyek veszélyeztethetik egészségünket.

A beleken belül található egy sejtréteg, amely határt képez a szervezet és az ártalmas mikroorganizmusok között, ezt nevezzük bélflórának. E réteg szerepe, hogy átengedje a hasznos tápanyagokat, viszont megakadályozza a káros organizmusok behatolását a véráramba. Lényegét tekintve ez a hámréteg mindig „őrségben áll”, figyeli a veszélyes patogéneket, miközben ügyel arra, hogy ne akadályozza meg a hasznos tápanyagok átjutását, és ne semmisítse meg azokat. Amikor az immunrendszer túlzott mértékben reagál, autoimmun betegségek, például gyulladásos bélbetegségek kialakulását idézheti elő.

  • A jótékony baktériumok és az immunfunkció

A bélflóra jótékony baktériumai serkenthetik a határréteg-funkciót, fokozzák a védő nyálkaréteg termelődését, illetve szabályozzák az immunválasz jelátviteli útvonalait. A bél jótékony baktériumai további egészségvédő hatást fejtenek ki azáltal, hogy a legfontosabb tápanyagokat a kórokozók elől felhasználják, így azok már nem képesek tovább szaporodni. vagy az ártalmas baktériumok számára toxikus anyagokat képesek termelni, így gátolva azokat.